Review: De Wahoo ELEMNT ROAM + Wahooskin

De Wahoo elemnt roam, de jongste telg uit de Wahoo fitness familie en direct ook het meest vooruitstrevende model.

Nu deze fietscomputer al meer dan een half jaar in gebruik is, is het tijd om voor het eerst eens de balans op te maken. Met daarbij de grote vraag, raden wij deze aan?

Over de Wahoo Elemnt Roam test

Fietsen zonder een fietscomputer, je kunt het je toch bijna niet meer voorstellen?! Het op de hoogte zijn van de snelheid, de afstand, de tijd, (eventueel) het vermogen dat je trapt en bovenal het wijzen van de juiste route.

Zoveel aspecten waardoor je belang hebt bij een goed functionerende fietscomputer. Dit keer daarom een review over de, door onszelf gebruikte, Wahoo ELEMNT ROAM. Met daarbij ook de Wahooskin welke wij zelf maken 👌🏼

Om natuurlijk een zo mogelijk beeld te kunnen geven van de Wahoo fietscomputer, hebben wij hier natuurlijk zelf uitgebreid mee gefietst. Inmiddels al ruim een half jaar. De Wahoo ELEMNT ROAM hebben wij hiermee al door en door leren kennen.

Daarbij zijn er kilometers door het bos en over gravelpaden afgelegd, zijn er wedstrijden mee verreden en zijn de verschillende weersomstandigheden doorlopen (ja, ook in de regen). In de volgende hoofdstukken zal per aspect behandeld worden hoe de Wahoo ELEMNT ROAM daarop scoort.

Het gebruiksgemak

Starten, via bleutooth connecten en fietsen maar! Dat is hoe in een notendop de gebruiksaanwijzing voor de Wahoo had kunnen zijn. Natuurlijk komt er nog wel wat meer bij kijken, zeker zodra je wilt gaan navigeren en routes in de Wahoo wilt gaan zetten. Maar het geeft aan hoe eenvoudig deze fietscomputer werkt.

Ook zodra een onervaren fietser de Wahoo even in gebruik neemt, is de connectie met Strava vliegensvlug gemaakt.

De prijs

Trouwe gebruikers van de Wahoo ELEMNT zullen even achter hun oren krabben na het meekrijgen van de huidige prijs. Het oudere broertje van de Wahoo famillie was in prijs namelijk 70,- euro goedkoper. Waarmee de prijs voor de ELEMNT ROAM op 349,99,- euro uitkomt. Een behoorlijke prijsverhoging dus, eentje die niet zomaar te rechtvaardigen is.

Welke aanpassingen heeft Wahoo hier allemaal voor gedaan?

Vernieuwde hardware én software

Aan het uiterlijk valt natuurlijk vrijwel direct op dat dit om een ander model gaat binnen de Wahoo famillie. Het scherm is intact gebleven, maar daaromheen oogt het allemaal weer wat frisser. Zeker in combinatie met de vernieuwde mount, waardoor de fietscomputer heel mooi in de lijn van het stuur wordt meegenomen.

Verder zijn de knoppen ook mooi in het de fietscomputer verzonken. Overigens is dit direct een van de meest hekele punten aan de Wahoo elemnt roam. De feedback van deze knoppen voel je namelijk slecht aan. In combinatie met een soms lichte vertraging weet je vaak niet direct of het in één keer goed is gegaan. Gelukkig valt het aantal aanrakingen met deze knoppen reuze mee. Voornamelijk dus iets dat opvalt bij het starten en stoppen van de fietsrit.

Softwarematig zijn er ook enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo beschikt de Wahoo fietscomputer over een kleurenscherm. Zeker in combinatie met de verbeterde navigatie een mooie verbetering. Verschillende wegen kunnen hiermee gemakkelijker uit elkaar gehouden worden. Het aanhouden van de juiste route wordt dus ‘een eitje’. En mocht dat dan toch niet lukken, dan heeft Wahoo een alarmfunctie ingebouwd welke aangeeft dat je een verkeerde afslag hebt genomen. Typisch zo’n wat de gebruiker nog even meer ontzorgd, waardoor je meer kunt gaan genieten van de omgeving om je heen.

Snelheidsmeting, ook in het bos

Je herkent het mogelijk ook wel, je fietst door een bos of een stuk wegdek overdekt met bomen en je snelheidsmeter begint plots een verkeerde snelheid aan te geven. Soms best wel vervelend, zeker als je net een probeert een strava record te verbreken :-).

Hiervoor werd de proef op de som genomen. En waar kan dit beter dan in Drenthe? Bij uitstek een van de mooiste fietsomgevingen van Nederland. Op de crossfiets en rijden maar! Verschillende trajecten werden aangedaan (met een vooraf bepaalde afstand ter controle) en iedere keer weer kwam de eindafstand op de Wahoo elemnt roam overeen met deze afstand. Op zeer geringe momenten (diep in het bos) na, waarvan ik betwijfelde of de snelheid klopte, werkte die top!

De Batterijduur

Gedurende deze meerdaagse trip door Drenthe heen, viel mij een ander, niet onbelangrijk detail op. Na een zestal ritten van, gemiddeld genomen, twee uur had ik nog geen melding gekregen om de Wahoo aan de stekker te leggen. Mogelijk dat dit door het beperkte kleurengebruik komt (in vergelijking met de Garmin bijvoorbeeld) waardoor die langer mee gaat. Erg fijn! Niets is ten slotte vervelender dan ‘batterijstress’ in een ander land waar je de weg niet kent.

Goed om te weten trouwens, volgens Wahoo zelf bedraagt de batterijduur 17 uur. In de praktijk blijkt dit met zo’n 15,5 á 16 uur behoorlijk goed te kloppen. Ongetwijfeld dat dit in de juiste omstandigheden 17 uur zal zijn. Daar kun je alleen niet vanuit gaan in het wissel vallende Nederland.

Navigatiemogelijkheden

Toch wel dé hoofreden waarom je een Wahoo elemnt roam zou kopen, ten opzichte van zijn 130,- euro goedkopere broertje, de elemnt bolt, is wegens de navigatie.

Zeker voor de avonturiers onder ons een erg belangrijk onderdeel, niet voor niets dat Wahoo hier erg zijn best op heeft gedaan om dit te verbeteren.

Zo is het turn-by-turn navigeren (melding met ‘sla over 100 meter linksaf’), een mogelijkheid die bij de elemnt zeer beperkt was, flink aangepakt. Waardoor de Roam je nu niet meer in de steek zal laten, ook niet nadat je een verkeerde afslag hebt genomen. Dan ontvang je namelijk, het eerder al benoemde alarm om je daarmee terug op de route te brengen. Wel zo fijn!

En dat is niet het enigste dat ze in de Atlanta hebben aangepakt. Navigeren via de computer zelf, Navigeren op de kaart en live tracking functie zijn andere functies die nieuw zijn op deze jongste telg uit de Wahoo famillie. Live tracking is bijvoorbeeld zo’n functie waaraan het thuisfront veel waarde aan kan hechten. Het geeft de afgelegde route door en de huidige plaats waar jij je bevindt. Praktisch, maar ook erg veilig.

Leuke bijkomstigheid

Wahoo ELMNT ROAM + Wahooskin

Inmiddels is het ook mogelijk om je Wahoo op te vrolijken met een kleurtje of een vrolijk design. Hiervoor heb de wij onze Wahooskin geïntroduceerd. Een geprintte Vinyl folie, die middels een video uitleg is aan te brengen op deze elemnt Roam. Leuke hieraan is dat je de middels de Wahooskin, de Roam uitstekend kunt matchen met je eigen racefiets.

Zelf rijd ik altijd met de ‘Rainbow Edition’, een skin met daarin de regenboog kleuren vermeldt. Voor ‘iedereen die zich een beetje wereldkampioen voelt, of op zijn minst in onze dromen’. 🙂

Het vermelden waard

  • De Wahoo is middels een schroefje vast te draaien aan de mount, hierdoor wordt diefstal voorkomen (lastiger gemaakt) en wordt de Wahoo onderdeel van de fiets.
  • Je ontvangt gratis alle kaarten wereldwijd, deze staan standaard al op de Roam geïnstalleerd en ontvangen regelmatig een update.
  • De fietscomputers zijn te koop op alle grote internet websites en bij de meeste (race) fietsspeciaalzaken in de buurt.

Technische details op een rijtje
Wahoo Elemnt Roam
Gemeten gewicht excl mount: 93,5 gram
Schermgrootte: 2,7″ / 68,58 mm
Schermresolutie: 240×400
Bediening: Knoppen, geen touchscreen
Afmetingen: 54,4 mm x 89 mm x 17,8 mm
Signaal: ANT+, Bluetooth en Wifi
Adviesprijs: € 349,99

Conclusie

Ga je voor een allround fietscomputer die op alle vlakken (van wedstrijdniveau tot aan het fietsen van tochten op onbekend terrein) dan heb je aan de Wahoo Elemnt Roam echt een goede!

Nergens zijn er grote zwaktes waarneembaar en de Wahoo werkt dan ook zoals je dit mag verwachten. Ben je van plan de fietscomputer echt puur in te zetten voor wedstrijdniveau, dan is de Elemnt Bolt, wegens het kleinere karakter (en scherpere pricing) wellicht een betere keuze. Ook zijn er ongetwijfeld concurrerende merken met fietscomputers die op het gebied van navigatie meer te bieden hebben. De zeer fanatieke avonturier zou hier wellicht baat bij kunnen hebben. Toch zal die ook uitstekend overweg kunnen met de Roam. Die keuze zal ieder voor zich het beste kunnen maken.

Ik blijf blijf hier de komende tijd in ieder geval nog lekker mee doorrijden!

Deel deze post met jouw vrienden

Recente projecten

Meest recente berichten

Contact Info

Medemblik

Phone: +31 227 234 000

Categorieën